Statii Radioamatori

Statii Radioamatori

Influentele ionosferei asupra propagarii in Banda 2 Metri (144-146Mhz) sunt mult mai reduse, dar nu lipsesc, astfel se realizeaza legaturi prin difuzia in straturile ionizate.Se cer antene bune si suficienta putere. Stratul F apare numai la propagarea trans-ecuatoriala unde recordul este de pana la 8000km. Propagarea pe Es este mult mai rara ca-n banda 6M si distantele sunt comparabile cu cele realizate in aceasta banda.Uneori poate apare si "dubla" reflexie, dar foarte rar, cand se poate ajunge la peste 3000km.

Banda 10M(28.0-29.7Mhz) este acees care are parte de cele mai diverse moduri de propagare si de proprietati deosebite. In anii cu activitate solara intensa, propagarea prin reflexie pe stratul F2 pot asigura legaturicu puteri mici pe tot globul. La activitati solare medii banda se deschide pe nord-sud in jurul amiezii.Cand activitatea solara este minima, propagarea pe stratul F2 poate lipsi atat ziua cat si noaptea.

Banda 12M(24.89-24.99Mhz) este o simbioza a calitatilor celor doua benzi vecine-10 si 15M. De fapt banda de 12M este o banda de zi, dar in anii cu activitate solara intensa, propagarea ramane deschisa si dupa apusul soarelui. In anii cu activitate medie banda este deschisa la latitudini mici si medii, dar rar ramane accesibila dupa asfintit. In ani activitate solara redusa banda poate fii inchisa zile intregi cu exceptia statiilor din zonele polare ca urmare a reflexiilor pe straturile din aceasta zona, activate de aurorele polare. Deschiderile ocazionale sunt de regula pe directia nord-sud. Sezonul de Es apare din primavara tarzie peste vara si uneoriscurte deschideri in miezul iernii.

Sortează după:

Statie Radioamatori INTEK HR 2800

590,00 RON

Indisponibil

Statie Radio JOPIX - SUPER-2000-banda 10m

1.000,00 RON

Indisponibil

Statie MAGNUM S45-banda 10m

1.300,00 RON

Indisponibil

Sortează după: